Over volleybalvereniging Stânfries

Chauvinistisch

Het EK volleybal voor dames en heren – met IJlster scheids Koos Nederhoed- , de beachvolleyballers en de dames van VC Sneek: alle vier zeer getalenteerde volleybalteams waar je als volleyballiefhebber, volleybalster, trainer of coach natuurlijk met veel bewondering naar kijkt. Het is prachtig om te zien hoe deze sporters een geweldige prestatie neerzetten op topniveau en het leuke is dat wij stiekem af kunnen kijken hoe wij nog beter kunnen worden in ons geliefde volleybalspel. Leuke bijkomstigheid is daarnaast natuurlijk dat volleybal als (top)sport weer op de kaart wordt gezet en daar profiteert iedere vereniging – klein of groot – van. Volleybal is tegenwoordig bijna dagelijks onderwerp van gesprek en dit al helemaal nu het Nederlands voetbalelftal is uitgeschakeld voor het EK 2016 in Frankrijk. Volleybal is helemaal HOT!

Bovenstaande is misschien iets overdreven maar ik weet zeker dat ik in de buurt kom: de volleybalsport wint terrein, met name bij de jeugd. Dit is een landelijke trend maar ook in IJlst zien wij dit gebeuren. Onze jeugdafdeling is inmiddels groter dan de seniorenafdeling, een verschuiving die de laatste jaren voorzichtig is ontstaan. Het mag daarnaast ook genoemd worden dat wij onze vier seniorenteams ook dit seizoen weer allemaal gevuld hebben. Dit lijkt heel eenvoudig maar in de praktijk blijkt dit toch lastiger. Waarom het ook dit seizoen gelukt is? Wij hebben als vereniging vier kleine chauvinistische stapjes gezet.

Het zal de ‘echte’ IJlsters en ook de omwonenden van IJlst zijn opgevallen dat wij ons als Elfstedenstadje stevig aan het profileren zijn wat er uiteindelijk toe leidt dat onze stad zelfs in De Wereld Draait Door genoemd wordt. Dit is een prachtig resultaat van het geweldige 2015Festival dat in september 2015 voor het laatst georganiseerd werd. Daarnaast is IJlst ook al meerdere malen met onder andere de Fakkelavond, het museum Houtstad en de Stichting IJlst 750 jaar in het nieuws geweest. Als ik op stadijlst.nl kijk merk ik, dat er los van de genoemde activiteiten, nog vele andere geweldige initiatieven zijn in ons stadje die ook erg succesvol zijn en eerlijk is eerlijk, daar mogen we best een beetje trots op zijn. Het blijkt dat er veel stadsgenoten zijn die het erg leuk vinden om de schouders ergens onder te zetten om er een succes van te maken. Wat mij hierin bezig houdt: hoe zorg je er als vereniging of stichting voor dat je je doel bereikt?

Volleybalvereniging Stânfries heeft besloten dat ook wij weer wat chauvinistischer moeten gaan worden om zo ons doel te kunnen bereiken. We willen dat onze eigen speelsters voor zichzelf kunnen beslissen of ze voor plezier of prestatie gaan en heel toevallig hebben wij beide in huis. Wij willen graag dat onze jeugdspeelsters doorstromen naar onze eigen seniorenafdeling, of het nou dames 1 of dames 4 is. We vinden het ook belangrijk dat talenten zich vrij voelen om hun eigen pad uit te stippelen in de volleybalsport, of het nu in Sneek of IJlst of ‘waar dan ook’ is. Dit alles bereik je niet zo 1-2-3, dat weten wij ook, maar we hebben in ieder geval vier belangrijke stappen gezet:

- Dames 1 speelt een lager niveau dan in het seizoen 2014 – 2015 en bestaat uit ‘eigen’ (jeugd)speelsters;
- De vrijdagavond is de vaste speelavond in de Utherne van onze vier damesteams;
- De zaterdag is de vaste speeldag in de Utherne voor de jeugdteams;
- We hebben fors ingezet op onze jeugdopleiding.

Deze vier stappen zijn zoals eerder aangegeven nog maar onze eerste stapjes. Oftewel: we zijn net onderweg om uiteindelijk ook die IJlster vereniging te worden waar naast onze leden, vrijwilligers, commissie- en bestuursleden ook onze stadsgenoten trots op zijn. Op naar de volgende stapjes, een mooie uitdaging!

Namens het bestuur,

Wytske Posthuma (voorzitter)

wytske@stanfries.nl