Laatste nieuws

Tossen bij de 3e set

Gepubliceerd door: M. de Vries op 3 Oktober 2015

Nu we ook in de lagere klassen poules hebben samengesteld met teams uit verschillende ‘oud-rayons’, ontdekken we een paar historisch gegroeide regels. Normaal gevonden door het ene team en zeer merkwaardig door het andere. Één van die rayonregels is het opnieuw tossen bij de 3e set. 

Niet geheel onlogisch, omdat er wel situaties zijn waar bij een 3e set opnieuw wordt getost. Dit doet men in de regel echter alleen als de 3e set gespeeld moet worden als beslissende set (dus net als bij een 5e set). Bijvoorbeeld in een PD toernooi, waarbij het gaat om 2 gewonnen sets. Bij een 1-1 stand moet er een beslissende 3e set gespeeld worden, die loopt tot de 15 punten en halverwege wordt er van veld gewisseld, net als bij een 5e set.

Zie ook http://www.volleybal.nl/data/bestanden/competitie/naslag/reglementen-en-regelgeving/2013-2017-spelregels.pdf  7.1 van het spelregelboekje: De Toss.  

In de competitie in de lagere klassen worden er sowieso altijd 3 sets gespeeld. Of het nu 1-1 is of 2-0. Die 3e set wordt hoe dan ook gespeeld en gewoon tot 25 punten. In de competitie is het dus niet gebruikelijk om opnieuw te tossen bij de start van de 3e set.

Nieuwsoverzicht van Stânfries