Laatste nieuws

Spelregelwijziging: wij geven elkaar vooraf de hand!

Gepubliceerd door: M. de Vries op 30 September 2014

In het seizoen 2014-2015 zijn er enkele spelregelwijzigingen van kracht. Deze wijzigingen zijn met de scheidsrechters besproken tijdens de diverse officialsymposia in de afgelopen weken. Een belangrijke wijziging in het kader van Fair Play en een Veilig Sportklimaat is het vooraf handen schudden aan het net.

Verandering in het protocol: wij geven elkaar voor de wedstrijd een hand.

In het kader van Fair Play en Veilig Sportklimaat is er een belangrijke aanvulling op het protocol. Drie minuten voordat de wedstrijd begint schudden alle spelers elkaar de hand. Ook de scheidsrechter(s) kan hier aan mee doen door zich, net als de spelers, langs het net op te stellen.

Wij hopen dat elk team, van eredivisie t/m de laagste jeugdklasse, hieraan zal deelnemen. Zo doen we dat!

Andere spelregelwijzigingen zijn: het liberoshirt en de tekens van de 2e scheidsrechter.

De libero draagt een shirt van een totaal andere hoofdkleur dan de rest van het team. De hoofdkleur van het liberoshirt komt niet voor in het teamshirt. Het is niet toegestaan om shirtcombinaties te hebben die qua lay-out gelijk zijn aan de regulieren shirts, maar waarbij de kleurstelling van de vlakken is omgedraaid.

Seizoen 2014-2015 zal als gedoogjaar gelden in de topdivisie en lager. De eredivisie moet wel voldoen aan deze spelregel.

Waar voorheen de 2e scheidsrechter alle tekens van de 1e scheidsrechter kopieerde, is dat niet meer het geval. De 2e scheidsrechter hoeft de 1e scheidsrechter niet meer te volgen in het aangeven van zijn tekens.

In het digitale spelregelboekje staan alle spelregels overzichtelijk weergegeven.
In het wijzigingenoverzicht kun je nalezen welke spelregelwijzigingen zijn doorgevoerd.
En deze presentatie kun je gebruiken voor je eigen verenigingsspelregelavonden.

Nieuwsoverzicht van Stânfries